TAMPOTISK

Uporablja se serijsko cca. 40 let in je nastal iz potrebe po tiskanju artiklov, pri katerih se ni mogel uporabiti klasičen sitotiskarski ofset ali podoben tisk. Največ ga uporabljamo za tisk artiklov nepravilnih oblik (ovalne, okrogle oblike), za tisk velikih serij v industriji, za propagandne artikle manjših serij ali pa kot dopolnilo drugim tiskom (sito, ofset, topli). Uporabljamo ga tudi za tisk različnih materialov (plastika, kovina, guma, les, papir).
Večinoma se tiska direktno na tiskanec, vendar nekateri materiali zahtevajo dodatno pripravo. Plastike, kot so polietilen in polipropilen, zahtevajo plamenjenje. Kovina, keramika, steklo pa sušenje na visokih temperaturah. Prav tako so za različne materiale primerne tudi različne barve.

Za sam tisk je na razpolago več vrst strojne opreme, ki se v principu razlikuje v nekaj stvareh:

1. stroj za eno, dvo ali večbarvni tisk,
2. zaprti ali odprti sistem vnašanja barve.

Pri delu v naši tiskarni uporabljamo stroje z odprtim sistemom, kar pomeni, da je posoda za barvo odkrita, za nanašanje in odstranjevanje barve sta dva ločena gibljiva elemnta. Prednost tega sistema je lažje nastavljanje in manjša poraba klišejev.

Uporabljamo tudi zaprti sistem, pri katerem je kliše vpet v nosilno ploščo, medtem ko posoda za barvo, ki je obenem tudi rahelj, potuje po klišeni plošči. Izvedba zaprtega sistema je možna tudi tako, da potuje klišena plošča, medtem ko je posoda za barvo fiksna.